Barion Pixel

Blog

Kell-e, és ha igen, miért érdemes rendszeresen tornáztatni a lábfejet?

A legjobb lenne, ha a mindennapos rutinunk részévé válna a vénás torna és a lábfej gyógytornája, alapos, szakszerű átmozgatása, és karbantartása.

A lábak a nap folyamán gyakorlatilag folyamatos terhelés alatt vannak. 

Nem csak az egész napos állás, járkálás, hanem a hosszas ülés sem tesz jót a lábainknak. Az órákig tartó ülés közben ugyanis a kismedencében lévő szervek a súlyuknál fogva elnyomhatják azokat az artériákat és vénákat, amelyeken keresztül a friss vér eljut a lábhoz és a használt pedig elszállítódik. Mivel romlik az egész alsóvégtag keringése, így a nyirokfolyadék pangása is gyakoribb azoknál, akik erre hajlamosabbak.

Tippek:

  1. Válasszunk megfelelő ülőpozíciót, részesítsük előnyben a “dinamikus ülést”!
  2. Minél gyakrabban álljunk fel és mozogjunk egy kicsit (20-45 percenként)! Pl.: tedd odébb a vized, hogy fel kelljen állnod érte!
  3. Rendszeresen végezz vénás tornát, ami átmozgatja az alsó végtag izmait, és a keringését!
  4. Használj rendszeresen masszírozó hengert, vagy közepesen kemény tüskés masszírozó labdát a lábaid felfrissítésére!
  5. Kérd gyógytornász segítségét a számodra ideális talp torna (lábfej gyógytorna) gyakorlatok összeállításában!
  6. Tornáztasd rendszeresen a talpizmaidat, bárhol, bármikor, amikor csak időd engedi!

Kismamák!

A hormonális és statikai változások, valamint a testsúly gyarapodása miatt a talp boltozatok gyakran ellaposodnak, a láb hossza és szélessége is változhat és a lábtő csontok is fájdalmassá válhatnak. Érdemes ezt rendszeres és célirányos talp tornával illetve vénás tornával megelőzni! Az általam összeállított gyógytorna alapú mom2be kismama programról  és az egyes videókról bővebben itt olvashatsz.

Ha szívesen olvasnál még arról miként hat a várandósság a lábra és térdre, és a csípőre, akkor olvasd el az erről szóló cikkemet!

 

Ha szeretnéd a segítségemet kérni az egyéni gyógytorna gyakorlatok összeállításában, akkor vedd fel velem a kapcsolatot!

 
gyógytorna lábfej gyógytorna láb torna talp torna vénás torna alsó végtag gyógytorna tamasveragyógytornász mom2be kismama program online kismama torna gyógytorna kismamáknak otthoni torna egyéni gyógytorna személyre szabott gyakorlatsor edzésterv konzultáció felkészülés várandósság szülés utáni rehabilitáció