Barion Pixel

Blog

Miért nem történik meg szülés után a spontán regeneráció?

Egyre több nő tapasztalja, hogy szülés után nem úgy regenerálódik a teste, amire számított, vagy ahogyan azt elvárná.

Ennek több oka is lehet. 

Egyrészt ritka az a szerencsés genetikával rendelkező édesanya, aki a szülés után pár órával már egyből úgy néz ki, mintha nem is szült volna, ugyanakkor a médiában sok ilyen félrevezető képpel találkozhat az ember. Szerencsére egyre több blogger és frissen szült édesanya ír és posztol arról, hogy milyen is a valóság, és hogy ne legyenek ezzel kapcsolatban irreális elképzeléseink. Azt gondolom, ha ezzel kapcsolatban már előre tájékozódunk akkor maximum csak pozitív csalódás érhet minket, ha nálunk ez mégis gyorsabban, spontán alakul jó irányban, mint amire számítottunk.

Sok nő a babavárás előtt sem mozgott rendszeresen, és a civilizációs hatások következtében egyre kevésbé rugalmas, és jól működő testtel kezdi meg a várandósságát. Erről már többször írtam blogomon/honlapomon: ebben a kilenc hónapban viszonylag gyorsan, extrém változások történnek hormonálisan és statikailag is a szervezetben - így ha erre valakinek a teste nincs felkészülve, akkor a szülés és maga a szülés utáni regeneráció is lelassulhat, vagy akár elakadhat egy bizonyos ponton.

Mi az ami feltétlenül szükséges a jó működéshez, jó regenerációhoz?

-      Jó testtartás

-      Helyes légzéstechnika

-      Jól működő – összehúzódásra és megnyúlásra = alkalmazkodásra képes izomzat

-    Jól funkcionáló kötőszöveti állomány: helyes táplálkozás, megfelelően hidratált szövetek(víz fogyasztás), stressz csökkentése (stresszkezelő/csökkentő technikák: relaxáció, meditáció, alvás….) , rendszeres célirányos mozgás

 

A szülést követő időszakban, amikor a baba-mama már kezd összeszokni és az édesanya már úgy érzi, hogy el tud szabadulni egy kis időre, érdemes manuálterápiával a medencét és a környező lágyrészeket - izmokat, szöveteket - kezelni a zökkenőmentes regeneráció érdekében. 

A kezelés az édesanyáknak általában nagyon jól esik. Tónusba hozza a kilenc hónap alatt megnyúlt kitágult hasizmokat, lazítja a hátizmokat és megnyitja a mellkas izmait, ami a folyamatos ringatás, szoptatás miatt nagy igénybevételnek vannak kitéve. 

Viscerális, azaz belső szervi manuálterápiát is alkalmazok a kezelések során, hogy a kilenc hónap alatt átrendeződött szervek mielőtt újra megtalálják a megfelelő, számukra ideális pozíciót és a lehető legjobb keringés mellett, jól funkcionáljanak.

Sokan császármetszés után jelentkeznek. Ilyenkor hegkezeléssel is foglalkozom, és minden esetben átbeszéljük, tanítom az otthoni kezelési lehetőségeket.

szétnyílt hasizom is nagyon gyakori jelenség.

A legtöbb édesanya ezzel kapcsolatban már tájékozott, de van aki valamilyen ok miatt mégsem tudja rendre bekapcsolni megfelelően a szükséges izmait. Ilyenkor egyénileg, kontroll alatt, manuálterápiás kezelés és “megéreztetés” mellett együtt gyakorolunk, hogy kialakuljon a megfelelő izom-ideg kapcsolat. Nagyon fontosnak tartom, hogy magabiztosan és biztonsággal elsajátítsák a vendégeim a jelenlétemben, hogy hogyan kapcsolják be és tartsák meg a mély hasizmokat. Célunk, hogy kialakítsunk egy olyan tónusos, mély izomzatot, ami akkor is a helyén tartja a kismedencében a hasűri szerveket, amikor a hétköznapi feladatok során nem is figyelnek rá.

Hiszek benne, hogy tudatos odafigyeléssel, rendszeres gyakorlással hatékonyan és gyorsan tónusba hozható, megerősíthető az az izomat, ami ahhoz kell, hogy az édesanyák gyorsan regenerálódjanak és energikusan tudják a mindennapi feladatokat ellátni.

Természetesen az a legszerencsésebb, ha ezeknek az izmoknak, szöveteknek a tudatos célirányos működtetését már mindenki a várandósság előtt elsajátítja és a kilenc hónap alatt is gyakorolja. Az eredmény garantált… rugalmas, kevésbé sérülékeny, jól regenerálódó, energikus test. 

Keresd a szakembert a garantált eredményért!

 
gyógytorna manuálterápia szülés utáni regeneráció szétnyílt hasizom